19 Sept 2015

Supermarket v Dánsku vs. v Česku

Myslím, že tyhle rozdílové články je to, co Vás zajímá nejvíc. Už jen pro to, že se s nimi můžete všichni aspoň částečně ztotožnit. Dneska pro Vás tedy mám první z mnoha dalších takových článků a to o tom, jak se liší supermarkety a celkově nakupování i ceny v Dánsku od Česka. Už tu jsem měsíc, což je myslím dostatečná doba na to, shromáždit ty nejvýraznější odlišnosti. Samozřejmě budu nacházet další a další, ale nemůžu čekat do nekonečna, takže se to prostě dozvíte teď, smůla.

Stejně jako v Česku se po celém Dánsku nachází velká řada různých obchodních řetězců. Ne ale všechny z nich jsou dánské firmy. Poměrně populární tu jsou německé řetězce, z nich asi nejznámější Aldi. Jedná se o menší obchody, kde ale i přesto najdete věci všeho druhu a ceny jsou výrazně nižší. Pokud toužíte ale ještě po nižších cenách a vlastníte auto a nejste úplně líní, tak si jednou za čas uděláte výlet do Flensburgu (nejbližší větší německé město od dánských hranic) a nakoupíte dva nebo tři plné košíky. Upřímně, když nám sem přišel leták z jednoho německého obchodu, tak jsem se skoro rozbrečela z toho, o kolik je to levnější. Co se dá dělat, musíme pracovat s tím, co máme. Teď teda ty nejvíc significant rozdíly (pardon, zapomínám český slova).

1. ČERSTVÉ PEČIVO
Tak první věc, které by si všiml každý Čech, je, že v obchodech chybí sektor s čerstvým pečivem. Nejčerstvější, co můžete najít, je bageta za 10,-(37Kč). U větších obchodů můžete najít vnější pekárnu, kde můžete splašit i něco čerstvého, ale to především sladké pečivo. S hledáním rohlíků tu samozřejmě nepořídíte, jako asi všude jinde mimo Česko. Ovšem! Je možné zakoupit výjimečně i čerstvý chleba v Aldi. Jinak prodávají takové laciné kopie našeho chleba v balíků po 10 kouskách, ale z ceny se mi protočily panenky. Co teda Dáni jedí? Především tmavé semínkové chleby, balené housky nebo toasťák. V čem se ale vyžívají, je to sladké. Mají vlastní druh koláčků, různé dezertíky a jiné mňamky. To si neodepřou.

Tohle jsou tzv. Flodeboller, hodně mi připomínají naše indiánky, ale má to něco navíc, yummy yummy



Ten s polevou veprostřed je pravý dánský koláček, největší dobrota!

2. VÝBĚROVÉ PULTY
Takový ten pocit, když jdu do Kauflandu, řeknu si 10 deka Poličanu, 20 deka krůtí šunky, to tady neznají. Takže šunky, salámy pouze vakuované a fakt nic moc. To jsem vážně nečekala a o kolečko šunky bych se teď fakt poprala. Tak doufám, že až mi rodiče budou posílat výslužku, tak přidají šišku uheráku. Nebo dvě. Naopak sýrů mají poměrně velký výběr, jak eidamů, tak francouzských plísňáků. A jak teda žijí bez šunky? Mořský stát, levné ryby. Teda…na zdejší ceny levné. Takové carpaccio z lososa, mmm, to můžu. Ale musíte to ulovit ve slevě, jinak Vám ta cena trochu zkazí chuť.



3. KOLA EVERYWHERE
Jak je všude známo, jezdění na kole v Dánsku letí. A proto se nemůže stát, že byste našli i ten nejmenší obchod bez alespoň té nejzákladnější výbavy na kola nebo rovnou kol samotných. Vlastně supermarket je místo, kde mají kola s nejlevnější cenou. Ve specializovaných obchodech stojí i kolo ve slevě jako dvě u nás, ne děkuju. Takže do supermarketu pro kolo, helmu, zvonek, řetěz, světlo, prostě všechno.

Tyhle fotky vznikly při mojí první prezentaci ve škole. Měli jsme zaznamenat tři druhy servisu, tak jsem se se spolužačkami vydali nakupovat kola.


4. BALENÁ VODA? TO NEZNÁME.
Další věc, co mě překvapila. Balík balených vod? Prostě neexistuje. Maximálně prodávají balenou vodu po jedné flašce za cenu, za kterou se to prostě nevyplatí. A ochucené minerálky? Tak to vůbec ne. Tady prostě pijete pivo nebo nic. Dobře, až takový to extrém to není, ale například mají vlastní druh Spritu – Faxe Kondi. Normální Sprite seženete dost těžko a ten jejich chutná tak nějak…prostě mu chybí správný počet bublinek a chutí. Jinak si potrpí na kvalitní džusy a čerstvé šťávy.

5. MLÉČNÉ VÝROBKY
Mléčné výrobky tu samozřejmě existují, zas tak extrémní tu nejsou. Naopak jsou považovány za velmi kvalitní a ani nenajdete mlíko, na kterém není známka, že je ekologické. S prodejem to ale vypadá jinak. Mléko se nedá koupit ve velkých balení s 10 a více kartóny, pouze samostatně po jednom. Cena jednoho je cca 20Kč. Stejně jako mléko se všechny mléčné výrobky prodávají ve speciálních chladicích boxech, které se zezadu dají přímo doplňovat, takže záruka čerstvosti je jasná. Jinak najdete všechno – máslo, jogurty se prodávají v litrových kartonech jako mléko, smetana atd.

6. PANTY
A ještě jedna taková zajímavost na konec. Dánové jsou řekněme velmi zodpovědný národ, o životní prostředí se tady starají jak rodiče o miminko. Proto tu fungují tzv. panty na plechovky, plastové a skleněné láhve. Výše pantu se liší podle „nádoby“, může být až 3DKK (10Kč). Takže sice při nákupu 20 plechovek piv zaplatíte o 20DKK víc, ale je moc příjemné, když se vám to po vypití vrátí a odečte z dalšího nákupu.
Pant A je za 1DKK a Pant B za 1,50DKK (pardon, nezaostřil se mi foťák)



To by bylo pro dnešek asi všechno. Někdy na příště chystám článek s porovnáváním cen konkrétních výrobků. Příští týden budeme konečně mít doma pevný internet, takže nebudeme jako jeskynní lidé a život bude o tolik jednodušší! Hurá!

No comments:

Post a Comment