28 Nov 2015

The Black Friday Experience

Tohoto dne jsme se obávali. Víte, Dánové si moc dobře uvědomují, jak je v jejich zemi draho, přestože nedostatkem opravdu netrpí. Takže jakmile je na scéně nějaká sleva, jdou po ní. A teď si představte událost o obsahu amerického Black Friday. Šílenost! Dánové si na Ameriku hodně potrpí, takže bych se ani nedivila, kdyby tu někdo slavil Díkuvzdání. Black Friday se tedy uskutečnil 27. listopadu. Obchody naháněly na slevy už týdny dopředu, ale na tohle se připravit nedá (minimálně ne psychicky). Tohle je opravdu den, kdy se všech 50 tisíc obyvatel nažene do ulic (jedné nákupní ulice) a obchoďáků (jednoho obchoďáku). Chvíli jsem tedy uvažovala, jestli se k tomu přidáme, protože nejsem příznivec davové psychózy, ale na druhou stranu každá koruna dobrá, takže schváleno.

Po 5 minutách z domu už jsem valila oči. Desítky aut čekajících na semaforech a na parkovištích urputně hledajících místo. Tolik jich tu není ani v denních špičkách. Lidi všude. VŠUDE. A agresivní a hrozně rychlí. Některým snad i kapala slina od pusy a šla pára z uší. Neskutečné obnosy tašek na každé volné ruce. Rodiče si brali na posilu i malé děti, hlavně kočárky, do těch se toho vejde, že. Potkali jsme babičku, co měla vpředu i vzadu na kole dva asi tak desetikilové prací prášky. Vypadala, že když se jí dotknu, tak upadne. Ale úsměv na tváři nezapřela. V každém obchodě slevy minimálně 20%, nejvíc jsem viděla 50%. U každého vchodu vyvěšené černé balónky s nápisem Black Friday (takové utrácení!).


Nejdřív jsme se vydali za jídlem do Føtexu. Pořídili jsme výborné čokoládové muffiny upečené přímo na BF (je to na nich i napsáno). Musím říct, že nás slevy donutili jít do obchodů, kam bychom normálně nešli v domnění, že jsou moc drahé, ale naopak! Takže teď víme, kde budeme nakupovat dárky na Vánoce, muhehe. Dále jsme se vydali do obchodu s oblečením Bestseller a normálně a neuvěřitelně JSEM SI KOUPILA OBLEČENÍ! Po čtvrt roce. Ulovila jsem krásnou bavlněnou bílou košili za 100 dkk (350Kč)! Juch juch. Nakonec jsme se vydali do obchoďáku kouknout ještě po dalším jídle (toho nikdy není dost) a najednou jsme ucítili pach technického líhu (tak něco). A voila! Před budovou ohňová show, to tomu chybělo. V prostoru 10m² se proháněli 2 muži a 2 ženy, co plivali oheň, polykali oheň, hladili se ohňem a macháli s nim kolem sebe. Ale byli fakt dobrý, bavila jsem se. Pak jsme rychle sfoukli obchoďák, koupili jsme si Pringles za 10,- a alou domů.


Nakonec jsem moc ráda, že jsme to absolvovali, protože to bych nerada zmeškala. Posedlost Amerikou k Dánsku prostě patří a jak furt říkám, chci tu toho zažít co nejvíc, protože člověk nikdy neví, co se může stát. Hezký víkend!



No comments:

Post a Comment