4 Nov 2015

To základní o Dánsku/Basics to know about Denmark

FOR ENGLISH SCROLL DOWN¯

Dneska jsem tak pátrala v hlavě a přemýšlela jsem, co Vás vlastně tak zajímá a co očekáváte, když si jdete číst můj blog. Došlo mi, že jsem zatím dost vynechávala taková ty „zábavná fakta“ o Dánech, které člověk pozná jedině osobně. To je něco, o čem tady chci psát. Přiblížit celý tento národ a kulturu tak, abyste měli pocit, že jste to sami zažili. Dneska jsem si tedy připravila taková základní fakta, co se všeobecně a celosvětově o Dánsku ví. Možná už jste o nich slyšeli, možná ne, tak snad Vás aspoň trochu překvapím! S těmito články tedy hodlám pokračovat až…no do aleluja, tak snad se bude líbit!

1. Nejšťastnější národ na světě (určitě?).
Není šťastný jako šťastný. Dánsko bylo vyhlášeno dva roky po sobě jako nejšťastnější národ na světě díky vysokému skóre např. ve výši  sociálních dávek, svobodě na všechno a malé korupci. Peněz tu je prostě na všechno a všechny dost. Přesto si můžete přečíst různé názory lidí z ciziny (jako jsem já) většinou žijících v okolí Kodaně, kteří si stojí za tím, že Dáni jsou chladnokrevní, zlí, necitelní a nudní. Asi není Dán jako Dán, protože tohle já rozhodně říct z vlastních zkušeností nemůžu.

2. Nejstarší monarchie a státní vlajka.
Jak je známo (nebo aspoň doufám) Dánsko je konstituční monarchií, která je tou nejstarší v Evropě. Její začátek se datuje již k 10. století od vlády vikingského krále Haralda I. Bluetootha (o kterém jste si mohli přečíst v minulém článku). Současnou královnou je Markéta II., moc sympatická paní s velkým stylem a epickou královskou jachtou, která nás tu ve Vejle dokonce před dvěma měsíci navštívila.

Nejen dánská monarchie, ale i dánská vlajka (dánský název Dannebrog) je tou nejstarší užívanou vlajkou státu na světě. Údajně vznikla 15. června 1219 a svým vzhledem připomíná svojí dobu křížových výprav. K jejímu vzniku se váže legenda, o které si můžete přečíst zde.


3. 443 ostrovů
Co ale asi nevíte je, že celé Dánsko je tvořené 1 poloostrovem a 443 ostrovy, z nichž asi 76 je obydlených. Největšími ostrovy jsou Zealand a Fyn a já osobně okupuji Jutlandský poloostrov (řekne se to tak česky?).

4. Nejméně zkorumpovaná země na světě.
A další nej. Dánsko opravdu je země s nejmenší korupcí na světě. Což je dobře, protože bych neměla dostatek peněz na to někoho uplácet, haha. V podstatě ale tenhle titul patří všem skandinávským zemím, které se každoročně o prvenství střídají. Opět odkazuji na článek zde.

5. Dánská koruna.
Na co se mě před odjezdem i po odjezdu hodně lidí ptalo je, zda má Dánsko euro. Nebo spíše byli přesvědčení, že ho má, ale nemá. Stejně jako my mají koruny, v dánštině Danske Krone.


6. Zelená je tráva, fotbal to je hra.
Poměrně neoriginálně, národním dánským sportem je fotbal. Co byste měli před odjezdem do Dánska vědět je, že vyhráli Mistrovstí Evropy v roce 1992. Pokud nevíte, tak Vás proklejou, protože jsou na to nesmírně pyšní (dokonce o tom teď natáčejí film).

 Source

7. Dvakrát více kol než aut.
V Kodani 50% populace cestuje do práce na kole, a to po celý rok. U nás je pro rodinu samozřejmostí mít auto, zde to je mít pro každého člena kolo. Tady ve Vejle mají lidé auto (z toho tipuji tak 50% Smarta) jen na levné nákupy do Německa.


8. 7000km pobřeží
Vzhledem k tomu, z kolika ostrovů se Dánsko skládá, by toto nemělo být žádné překvapení. Na pobřežích můžete najít spoustu pláží s opravdovým pískem, ne ledem, kde se dá dokonce i surfovat (asi tak 3 dny v roce). Co stojí za zmínku je Stevns Klint, přírodní UNESCO památka, vápencový útes na Zealandu.
Fun Fact – žádné město v Dánsku se nenachází dál než 50km od moře, dobré ne?


9. Placka, placka, kopeček, placka.
Takhle zkráceně se dá popsat povrch Dánska. Největší bod Dánska Møllehøj je vysoký celých 170 METRŮ. Na druhou stranu 65% pevniny tvoří zemědělská půda, na čemž se dá dobře vydělat.

10. Jídlo sem, jídlo tam.
Jak jsem říkala v minulém bodě, Dánsko má skvělý základ pro zemědělství. Tak se tak stalo, že ročně Dánsko vyprodukuje potravu pro 30 miliónů lidí, což je 6x víc než tu žije. Díky tomu je jedním z největších světových exportérů jídla na světě a je 5. největším dovozcem jídla do Číny.

ENGLISH

I guess it was about time to start writing also in English since my blog statistics told me I have quite an international audience. Maybe with time I’ll start translating the previous articles as well but don’t count on that. Most of my strenght gets used up by getting myself to write this, not mentioning editting the previous ones. But don’t get me wrong, I love blogging! But ask any blogger and he’ll tell you it’s hard to keep up with updating news. But back to the contents. My target audience is that from Czech Republic and most of you internationals are living here with me in Denmark, so don’t get offended if you think the article is nothing of your interest. I’ll try to satisfy all of you. This article is dedicated to the basic facts relevant to know about Denmark. So I hope that all of you do by now!
Enjoy!

1. Oldest monarchy and state’s flag.
The Danish monarchy is the oldest one ruling in Europe. Its beginning is dated to 10th century to the reign of the Viking king Harold I. Bluetooth (the surname is not a coincidence, Bluetooth actually is named after this man). The current Danish queen Margareth II. paid Vejle a visit on 2nd September. To those who haven’t seen her she is a very stylish lady with big charisma and epic royal yacht.

Not only the Danish monarchy holds a record. The Danish state’s flag Dannebrog is the oldest one in use in the world. It reportedly came to existence on 15th June 1219. The white cross refers to the times of crusades. As the legend says, it fell into the hands of a Danish archbishop when the Danish forces were having hard time in a battle, and the flag gave them their strength back.


2. Happiest nation on Earth (is it?).
Denmark was declared as the world’s happiest nation two years in a row now. The victory is based on statistics gathering the quality of e.g. social support system, ultimate freedom of life and small corruption. But recently I came across some interesting opinions of the Danes. Mostly internationals living in Copenhagen described them as cold-blooded, mean and boring. Even some Danes living abroad said they don’t want to have anything to do with Denmark anymore. But honestly, I must disagree, because this sounds like some different sort of Danes. Maybe let‘s just stay away from Copenhagen.

3. 443 islands
What you may not know is, that whole Denmark comprises of 1 peninsula and 443 islands, from which approximately 76 are inhabited. The biggest ones are Zealand and Funen.

4. The least corrupted country in the world.
As mentioned in the first fact, Denmark really is the least corrupted country in the world. Which is very good since I would not have enough money for bribes, haha.

5. Football is the game
Like in many other countries, football is the Danish national sport. What you deffinitely should know about before leaving for Denmark is their victory in the European Championship in 1992. If you do not, better don’t start a conversation again (sorry Danes, that’s just how it feels). And they are even making a movie about it as I’ve heard, how sweet is that.


6. Danish Krone
What many people asked me both before and after my arrival to Denmark is if Euro is the currency. No it is not. Just like Czech, Denmark is holding onto its own currency.


7. Twice more bikes than cars.
Those who live here must have noticed, if not, get your eyes examined. In Copenhagen, 50% of the population travels to work by bike all year through. As I see it here in Vejle, the main purpose of having a car is for driving to Germany and shop at low cost.


8. 7000km coastline
This should not be a surprised due to the fact that Denmark is one big archipelago. You can find many alongside with actual sand, not ice, where you can even surf. Worth to mention might be the Stevns Klint, which is a natural UNESCO monument located in Zealand.
Fun fact - every city in Denmark is no further than 50km away from sea, nice huh?


9. One large plain
That’s a way to describe the surface of Denmark. The highest point Møllehøj rises whole 170 metres above sea level. On the other hand, 65% of the surface creates an ideal agricultural farmland.

10. In the end, it’s all about food
Denmark is one of the largest world’s food exporters. The thanks for that belongs to the farmland mentioned above. It is said, that Denmark anually produces food for 30 million people, which 6 times more than the whole Danish population. Interesting fact, Denmark is China‘s 5th biggest food importer.



Hope you enjoyed, please feel free to comment and if you think there was something wrong, please let me know! Have a nice day people.


No comments:

Post a Comment