28 Oct 2015

Tváří v tvář Vikingům

A zážitky z podzimních prázdnin nekončí. Po ten čas, co jsme tu měli Verču s Honzou jsme se samozřejmě chtěli vytáhnout a ukázat jim to nejzajímavější, co tu jde. Proto jsme se druhý den po Legolandu vydali dopoledne do malého městečka Jelling, kde se nachází národní muzeum a UNESCO památka, tzv. Viking rune stones. Jinak celkově se nachází v Dánsku 7 UNESCO památek, z toho dvě byly nově přidány letos v červenci. (Víc si můžete přečíst zde.)

Před více než 1000 lety byl Jelling osadou krále Harolda Bluetootha (k tomu příjmení se vrátím později). Za jeho vlády celá země konvertovala na křesťanství a celý tento proces byl zaznamenán runami na kameny, které jsou k nalezení právě zde. A na koho tedy věřili Dánové před Bohem? Určitě jste už slyšeli o norské mytologii nebo jste aspoň fanouškem Thora. Ano, přesně tak, Odin, Loki i Thor a jeho kladivo Mjöllnir pochází z této mytologie a právě v tomto muzeu si o tom můžete přečíst spoustu zajímavých věcí.

Nešlo ale ani o ten obsah, jako o samotný design muzea. Když se řekne muzeum, tak si představíte vitrínu a dlouhý text, který jste líní číst. Ale ne tady. Celé muzeum je vybavené speciálními moderními výstavními technologiemi, které opravdu vytváří naprosto jedinečný zážitek. Můžete se projít před obrazovkou a vidět se jako Viking v boji, sledovat zdi, jak se Vám mění před očima různými kresbami, napsat si své jméno runami nebo zjistit, jak moc bolí někomu vrazit meč do těla (pozn. nikdo zraněný nebyl).


Muzeum dále sleduje příběh hrobky zakopané na řekněme valu za vlády Harolda, avšak po vykopání byla prázdná. Otázkou tedy zůstává, kdo v ní byl a co se stalo? A tento val, kde se hrobka nacházela, stojí přímo před muzeem a je možné se tam jít podívat. Lépe řečeno, valy se tu nacházejí dva a mezi nimi stojí kostel ze začátku 12. století, kde je pohřbený otec krále Harolda, taktéž vikingský král, Gorm the Old. Okolo celého muzea je také naznačena unikátní obdélníková palisáda, která byla postavena za krále Harolda a která byla jednou z největších v té době (mimochodem při založení Jellingu ještě ani neexistovala Kodaň).

Příběh Bluetooth. Příjmení krále Harolda opravdu není jen náhodou a podle něj bylo právě pojmenováno Bluetooth. Proč, si můžete přečíst na fotce pod odstavcem. Také znak Bluetooth je vytvořený dvěma runami tvořící iniciály Harolda (H+B).



V muzeu jsme celkem strávili asi 2 hodiny,  přičemž Jelling se nachází asi 10 km od Vejle, takže autem je to asi 15 minut. Pokud se tedy někdy budete pohybovat v naší blízkosti, tak nám přivezte rohlíky (už bych s tim měla dát pokoj co) a pak se tam určitě zajeďte podívat! Jo a mimochodem, vstup do muzea je zdarma. 



 zdi, co se mění před očima





 první dánský pas
 příběh toho, jak vznikly názvy dánských dnů, není to skvělý?
 tady v tom kopečku nalevo byla nalezená prázdná hrobka a za kostelem se nachází "rune stones", jádro celé UNESCO památky, z těch bohužel fotku nemám
Vyhrají si zde opravdu všichni!

A nakonec moje oblíbená část, vy sami jako Viking v boji!

No comments:

Post a Comment