1 Jun 2016

10 důvodů, proč žít ve Vejle/10 Reasons to Live in Vejle

Přece jenom už je to nějaký pátek, co ve Vejle žijeme (přesně to je 9 měsíců a 12 dnů), a jelikož jsem ze života v tomhle městečku naprosto nadšená, rozhodla jsem se Vám sepsat 10 důvodů, proč byste mi život ve Vejle mohli závidět (nebo Vás sem snad i nalákat?).

Well it's been some time since I have moved to Vejle (precisely 9 months and 12 days) and since I have from the beginning been in love with this cozy town I decided to present you with 10 reasons that might make you jealous of my life in Vejle (or maybe lure you in for a visit?).

1. Poloha/Location
Vejle se nachází pouze 100 km od německých hranic a protože je to velké město, najdete sem jedny z nejpřímějších spojení z celé Evropy. Do Kodaně se dostanete vlakem za 2 hodiny (pokud jste bohatí, jinak to máte 3 hodiny autobusem) a z letiště Billund (40 km od Vejle) se dostanete do většiny Evropy. Pro mě Vejle takové srdce Dánska, protože odsud není nikam daleko.

The city of Vejle is located in a distance of only 100km north of the German borders. Since it's quite a big and significant Danish city it is easy to find several direct travelling connections from many parts of Europe. Further on, it takes around 2,5 hours to get to Copenhagen by train (or 3,5 hours by bus if you're a poor student) andthe Billund Airport located 40km from Vejle offers flights to most of the attractive European destinations. For me, Vejle is sort of a heart of Denmark because nowhere is too far.




2. Free time
Vejle a okolí nabízí velké množství volnočasových aktivit. Tak pro začátek, pouze 40 km od Vejle se nachází LEGOLAND. To něco znamená! Dále můžete zajít do jedné z nejlepších dánských zoo, dokonce se safari a dinoparkem. Pokud zrovna nechcete utrácet, můžete navštívit jedno z mnoha muzeí ve Vejle, které jsou zdarma. Muzea v Dánsku jsou vytvořená interaktivně, abyste jenom nebrejlili po popiskách, ale vyzkoušeli si něco na vlastní kůži. V jednom muzeu se například můžete naučit tancovat disco nebo jive.

Vejle and its surroundings offer a wide range of free time activities. For starters, only 30min from Vejle you can find the world-famous original amusement park Legoland! That is big! (Yes, I've been twice already, you won't find anything similar in Czech). Furthermore, you can visit one of the most beloved Danish zoos in Givskud (), enjoy one of the free museums in Vejle or absorb the historical Viking atmosphere at the UNESCO monuments in Jelling (that I've visited five times, a bit crazy about Vikings).

Legoland
Cultural museum in Spinderihallerne
Givskud Zoo

3. Coffee culture
Co mám na Vejle hrozně ráda je místní kavárenská kultura. Místní kavárničky jsou neuvěřitelné útulné, káva chutná skvěle a zaměstnanci rozdávají sluníčkové úsměvy. Samozřejmě se zde nachází i např. Starbucks nebo Baresso, ale místní převládají, navíc mají lepší ceny a zážitek je mnohem "barevnější" než ze Starbucksu, kam můžete jít kdekoliv.

Another thing to love about Vejle is the local coffee culture. The local cafés placed in the city centreaare incredibly cozy with friendly atmosphere, good coffee and every-minute smiling employees. You can of course find a Starbucks, but where can you not? I'd describe the experience of visiting one of the local coffeeshops as much more colourful and special.


4. Fjord
Podle mého názoru je Vejle Fjord jeden z nejhezčích v Dánsku. Ať už berete jako jeho dominantu vysoký pilířový most, moderní stavby v přístavu, krásné čisté pláže nebo rodinné chatky rozprostřené po okolních kopcích. Fjord se také nachází směrem na východ, takže pokud nejste líní si přivstat, můžete po ránu u moře zažít něco nádherného. Já se k tomu bohužel ještě nedostala a vzhledem k tomu, že teď vychází slunce tak ve 4 ráno, tak si radši počkám na podzim.

Because who wouldn't love the Scandinavian fjords, right? Despite the large number of fjords that you can find in Denmark, for me the Vejle Fjord is still one of the most beautiful I've seen so far. No matter if you take the unmissable Vejle Bridge, the famous "Waves" buildings or the pleasant atmosphere of the beaches as a dominance, it appeals to everyone. On top of that, if you're a morning bird you can experience a marvelous sunrise by the bridge. I haven't had the courage to wake up that early yet, especially now in summer when the sun is up at 4am. 

Source: http://sunrise.maplogs.com/vejle_municipality_denmark.10981.html

5. Nákupy/Shopping
Vejle je známé jako zřejmě nejlepší dánské město na nákupy. Najdete zde pouze jedno obchodní centrum, jinak se všechny obchody odehrávají na 1 km dlouhé pěší ulici. Donutí vás to tedy projít se centrem, po cestě skočit do hezké kavárničky a prostě se kochat. Navíc i zdejší obchody jsou především dánského původu, takže je to vlastně kulturní zážitek.

Vejle has officialy been named the coziest shopping town of Denmark which is quite a big deal! You can either shop in the mall called Bryggen or explore the 1km long pedestrian street full of lovely shops with all kids of sortiment and later freshen up in one of the already mentioned cafés.


Source: http://spiseliv.dk/artikel/-verdens-midtpunkt-er-i-vejle

6. Centrum událostí/The centre of events
Běžecký maraton, festival čokolády, soutěž v běhu pro nevěsty, cyklistický závod, hudební festival, vikingský trh, Black friday, pouť, výstava fotek jídla...to vše můžete ve Vejle zažít. Přesto, že je Vejle až 7. největší město v Dánsku, děje se tu toho opravdu hodně. Organizace událostí bývá bezchybná a zdá se, jako by všechny obyvatele stmelovaly dohromady. Myslím, že Vejle popírá jakékoliv mýty o tom, že čím menší město, tím méně zábavy. Zde je to naopak.

A marathon, Chocolate festival, The bridal run contest, cycling race, music festival, a Viking market, funfair and Foodphoto festival...all this and more can be experienced in Vejle. Even though Vejle is just the 7th largest Danish town, there is a lot going on, so no need to be worried about being bored!

 The bridal run; Source: http://www.oplev.vejle.dk/international-activities/bridal-run-march/
 Nordisk Tivoli pouť/funfair
A perlička...legendární Queeni na Jelling Musikfestivalu minulý týden/The legendary band Queen making their appearance on Jelling Musikfestival
Source: http://www.dr.dk/nyheder/kultur/musik/legendariske-queen-spiller-paa-jelling-festival

7. Night life
Noční život ve Vejle je poměrně vyhlášený. Stejně jako se zde nachází obchodní ulice, nachází se tu i hospodská ulice. Podél ulice Damhaven se nachází desítky barů, pubů a klubů, kam se o víkendu sjíždějí lidé z celého okolí i jiných okresů. Některé puby jsou mířené na puberťáky, některé na dospěláky, takže si můžete vybrat, v čí společnosti chcete strávit večer. Drinky jsou sice drahé, ale jednou za čas to také neuškodí a pivo tu mají fakt dobré. Navíc hodně pubů nabízí po celý rok happy hours, takže když jste vychytralí, zvládnete se opít zadarmo.

I'd say the night life in Vejle is quite popular, at least in the Triangle area. Just as you can find a shopping street, you can also find a pub street. More than dozen of bars, clubs and pubs can be found along the street called Damhaven. Some of them are targeted to youngsters, some to the more adult part of population meaning everyone can relate. Even though the price of beer and drinks is very much disrupting my budget, once in a time it cannot hurt. And if you're smart, you'll find a bar that frequetly offers happy hours. Yay!

8. Mezinárodní komunita/International community
Tipla bych si, že aspoň 10% populace ve Vejle tvoří cizinci, ať už studenti či pracující. My studenti vlastně tvoříme absolutní menšinu. Např. v mé třídě na dánštinu je 13 lidí a z toho jsme jen dvě studentky. Ve Vejle se nachází mnoho firem nabízejících místa výhradně cizincům, takže když zaslechnete ve městě angličtinu, není to vůbec nic neobvyklého. Díky tomuto faktu, se zde organizuje mnoho událostí pro cizince, ať už to je zaměření sportovní, debatní, studijní či alkohol-zahrnující. Takže si tu jako internationals rozhodně nepřipadáme osaměle.

I'll take my chance and say that at least 10% of Vejle's population are internationals. Students are actually take only a small part of this percentage. For example, there is around 15 people in my Danish class and only 3 of us are students. Not much right? Large part of the people I meet work either in Legoland, Siemens, at a farm or they ride horses. Anyway the point is, that we are not alone! Lot of international events are often organized in Vejle where you get the chance to meet others like you. 

9. Příroda/Nature
Ve Vejle se nachází nejstrmější ulice v Dánsku, což značí, že tu jsou kopce! Pokud se chcete projet na kole jinam než kolem moře, tak si poměrně zašlapete. Pár metrů nám za baráčkem leží veliké jezero, kolem kterého se pasou krávy a je to prostě dokonalé. Únik do přírody zde není problém. Můžete se projít do jeleního parku a užít si roztomilých jelínků, nebo vzít kolo a využít jednu z desítek národních cyklistických tras nebo vzít ručník a plavky (když jste odvážní) a skočit do moře.

The unofficial steepest street of Denmark can be found in Vejle which indicates that there are actually some hills here! (They're still very little but it's Denmark, don't complain). This means that the landscape in Vejle is a lot more diverse than in the west of Jutland for example. Fine by me! Besides that, the whole town is surrounded by beautiful nature offering many cycling routes and places to go for a walk. If you really want to escape out in the nature, try the deer park in Nørreskoven. Just lovely! Or if it's summer and the temperature is acceptable, grab your swimsuit and go for a swim into the sea!



10. Architektura/Architecture
Co na Vejle miluji od prvního dne je místní architektura. Ta je teda skvělá po celém Dánsku, ale Vejle je Vejle. Ať už to jsou "vlnky" v přístavu, cihlové domy jako v Anglii, rodinné domky ve stylu francouzského venkova, moderní muzejní prostory a dále, vše k sobě skvěle padne. Nenajdete tu stavbu, která by Vás bila do očí, tím jak se do místa nehodí. Na každé procházce objevím nový domek, kterým mě něčím ohromí a jen si přeji, že si budu jednou takhle také bydlet.

What I have loved about Vejle since the first day is the architecture. Everything fits together, every new building is built with a sense of style and reason. (We need more of that in Czech.) My absolute favourite are the "Waves" in the Vejle harbour and I bet I'm not the only one. 

Source: http://www.henninglarsen.com/projects/0700-0799/0741-the-wave-in-vejle.aspx

Question for the end for Vejle locals: Can you think of more reasons or do you/do you not agree with me? Feel free to comment! 

No comments:

Post a Comment