14 Dec 2015

City Triangle ▲

V minulém článku jsem to neudělala, ale udělám to teď. V posledních dvou týdnech to s tím psaním článkům bylo dost pochudlé, takže se omlouvám. Po asi tak měsíci, kdy se nic nedělo, se to najednou nahromadilo (není to tak vždy?) s dizertací a Vánocemi a čas prostě nebyl. Než odjedeme, tak to chci rychle napravit, protože poté si budu dva týdny užívat teplo domova, čímž myslím teplé jídlo 5x denně. Dnes bych se chtěla trochu věnovat tomu cestování po okolí, které jsem minule zmínila.
Vejle se nachází v tzv. trojúhelníku (dánsky Trekanten) s městy Kolding a Fredericia. Nachází se v blízkosti, všechny leží na Jutlandu a velikostně jsou si dost podobné. Obě tyto města jsme navštívili, tak teď něco málo o nich a samozřejmě fotky.

It has been a bit poor with the articles in the past two weeks and I am sorry about that. After a month of not doing anything it transformed to doing everything in the past two weeks. The X-Mas craziness adds up to it even more. I have been writing my first group dissertation and we've been travelling a bit. You never know what might happen so we want to get as much as possible from our stay here. Our city Vejle is part of a so called triangle with cities Kolding and Fredericia. They all lie close to each other, all in Jutland and with similar size. We've visited them both so now a little bit about them and photos along of course.


Fredericia

Ve Fredericie žije okolo 40 tisíc obyvatel. Nachází se na jihozápadě Jutlandu a je důležitým dopravním centrem. Pokud se totiž chcete dostat na Fyn, jinudy než přes toto město to nepůjde. Fredericia je spojena s Middelfartem ležícím na Fynu dvěma mosty - jeden železniční, jeden dopravní. Most se nazývá Lillebælt (Malý belt), což je shodně i název mé školy (Lillebælt Academy). Škola má totiž dva kampusy - Vejle a Odense, které jsou "propojené" právě tímto mostem. Ve Fredericie se tedy nachází i jedno z největších vlakových nádraží, právě proto, že zde skoro každý přestupuje a rozsáhlý přístav. Dále se zde nachází kasárny, ve kterých sídlí Královská dánská armáda (Royal Danish Army). 
Důležité je zmínit datum 6. června, kdy se zde konají velké oslavy. V roce 1849 po několikaměsíčním obléhání armádou ze Šlesvicka, dokázali právě vojáci z Fredericii znovu zajistit dánské hranice. K tomuto datu se ve městě nachází spousty památníků a historických budov z doby obléhání, které celým městem pronáší takový závan historie. 
Město na mě působilo hrozně klidným dojmem, což je možná tím, že se zde nenachází žádná mezinárodní škola, takže město neprožívá pravidelné přívaly studentů. A navíc všechny nákupní ulice v centru vedou k moři a krásnému výhledu na most. 

About 40 thousand people live in Fredericia. The city is a largely important transfer hub. The reason is that it is a connection between the islands Jutland and Fyn. The bridge Lillebælt connects Fredericia to Middelfart, city located in Fyn. The city has one of the largest train stations since most of the people transfer here and also a significant harbour. The city is also home to the Royal Danish Army living in local barracks.
Important date to mention is the 6th July. It presents a day full of celebrations. In 1849 the soldiers from Fredericia secured the borders of Denmark after many months of besiege by an army from Schleswig. There are many monuments bound to this event which make the city breath with history.
This city gave a really calm impression, probably because there is no international academy. Thanks to that the city doesn't undergo regular foreign students floods. Plus all the shopping streets in the center lead to the sea and amazing view on the bridge.






Kolding

V Koldingu dnes žije skoro 60 tisíc obyvatel a je zároveň 7. největším městem v Dánsku. K památkám patří Královský hrad Kolding již z roku 1248. Dnes se zde nachází Královské muzeum. Kostel sv. Mikuláše se datuje ke 13. století stejně jako ten ve Vejle. Narozdíl od Fredericii není dopravně tak významný, za to se to tu studenty jen hemží. Univerzita IBA Kolding nabízí hned 13 mezinárodních programů (oproti naším 3). Město se hemží kluby a restauracemi, koná se zde mnoho koncertů a nyní i například Světový pohár žen v házené. Hned v centru města se rozprostírá jezero. Na jedné jeho straně leží hrad, na druhé malebné domky, jejichž architektura je to, co na mě na Dánsku unáší. O víkendu jsme zde také navštívili Light Festival. Na Prahu to nemělo, ale bylo fajn se zúčastnit něčeho "velkoměstského".

The population in Kolding is about 60 thousands which makes it the 7th largest city in Denmark. To the most significant buildings belong the  Royal Castle Kolding from 1248 and St. Nicolas Church from 13th century. Unlike from Fredericia, the city is not very important regarding transport. On the other hand, it swarms around with international students. The local university IBA Kolding offers 13 international study programmes (in Vejle there are 3). There are many restaurants, clubs, concerts and other events. Right now the city is hosting the World Women Handball Championship. In the weekend we also visited a Light festival that took place in Kolding. It wasn't like Prague (cause it was raining like hell) but it was nice to visit something big city-ish. 






Tohle je hotel mimochodem...

No comments:

Post a Comment